za 2 sep - 2023 zaterdag 2 september 2023

Stadsdichtersbal

Met Bruut!, De Vinyljunkies & Verwoordenaar

Op zaterdag 2 september vindt de De Nationale Stadsdichtersdag 2023 plaats, de jaarlijkse samenkomst van stads-, dorps- en gemeentedichters uit heel Nederland en Vlaanderen. Op deze dag zijn er in Corneel verschillende acts te bewonderen.

BRUUT!
BRUUT! heeft een metamorfose ondergaan; op hun nieuwe album ‘Zest’ nemen zij de luisteraar mee naar een wereld waar stroboscopen en Spaghetti Westerns elkaar ontmoeten. Alsof Keith Flint de filmset van A Fist full of Dollarsop komt lopen. Op nauwkeurige wijze wordt door de immer zwart-wit ‘verpakte’ band met instrumentaal vakmanschap ieder genre in de popencyclopedie overgoten met de sound van goedkope Oost-Duitse orgels, moddervette synth-bassen en een speelgoedsynthesizer. Een nieuw label–Excelsior Recordings–en een nieuwe sound: op ‘Zest’ hoor je hoe sprekend instrumentale muziek kan zijn, waarbij aangetekend moet worden dat stilzitten uitgesloten is door de meditatieve, zuigende grooves die smaken naar meer. Spin the zest. Al een decennium lang spreekt de filmische en energieke muziek van dit Amsterdamse viertal tot de verbeelding van menig clubbezoeker en festivalganger en weten zij overal waar ze komen een memorabele show neer te zetten. Hun genre-overstijgende muziek bracht hen naar landen als Japan, Turkije, Suriname, Burkina Faso, Rusland en Spanje, en bezorgde hun in Nederland een grote schare trouwe fans. Met ‘Zest’ heeft BRUUT! een stap gezet, een sprong gemaakt, naar een nieuw genre. Hoe dat alles klinkt? Tsja, deze band in een hokje plaatsen is vrijwel onmogelijk; BRUUT! is zijn eigen genre.

De Vinyljunkies
De Vinyljunkies nemen een deel van hun 7” singletjes en hun platenspelers mee naar Corneel. Muziek uit de jaren 60, 70 en 80 met wat uitstapjes naar ervoor en erna. Van Abba tot ZZtop en van Beatles tot Bowie. Gegarandeerd spotify-vrij, alleen maar het echte vinylwerk, dus inclusief de ruis en kraak (maar dan wel met smaak). Een avondje terug in de tijd; herinnert u zich deze nog, nog, nog…

Verwoordenaar
Laat je betoveren door deze unieke klanken van Lelystadse bodem. Het singer-songwriter duo Verwoordenaar brengt een intiem huiskamerconcert met eigen materiaal en bekende liedjes. Muziek om bij weg te dromen.

Dichter bij een Dichter
Op het dichterspodium Dichter bij een dichter kun je in een intieme huiskamersetting kennismaken met drie getalenteerde, doch zeer uiteenlopende dichters.

Lars Ferweda
In 2022 werd Lars verkozen tot stadsdichter van Alphen aan den Rijn en nam daarmee het stokje over van Lisa Veldkamp. Dit jaar volgde hij oud-stadsdichter Kaj Elhorst op als voorzitter van stichting Alphen Taal. De geboren en getogen Alphenaar, momenteel woonachtig in Bodegraven, publiceerde vóór zijn stadsdichterschap voornamelijk op Alphens.nl. Gedichten schrijven helpt Lars met het uiten van zijn gevoel. Zijn poëzie is daarmee een soort dagboekfunctie voor zijn gevoelsleven. Ook de natuur speelt een prominente rol in zijn poëzie. Zijn literaire helden? Marieke Lucas Rijneveld en Lieke Marsman.

Yasmin Geradts
In een zinderende finale waarin ze het opnam tegen finalist Joshua Buijnink, werd Yasmin verkozen tot nieuwe stadsdichter van Lelystad en volgt daarmee Thomas Gerla op. Met haar winnende gedicht Kantlijn (over de Lelystadse kust) gaf zij vorm aan het thema ‘typisch Lelystad’. Yasmin is lid van de Lelystadse schrijversvereniging Scribouillard en haar gedichten zijn onder meer te lezen op haar website Softijsdiscodipmetzand.com. Haar missie als stadsdichter is Lelystad een stem en een spiegel geven, door middel van de poëzie.

Jankobus Seunnenga
Op aanraden van dichter des Vaderlands Tsead Bruinja werd Jankobus in 2019 benoemd tot Streekdichter van de gemeente Noardeast-Fryslân. Naast poëet en droogkloot is hij een Friese oerpunker die in 2012 het Dreents Liedtiesfestival won en bekendheid verwierf met de band Kobus gaat naar Appelscha én het ADHD-country-’n-folkduo Pigmeat. Als dichter en singer-songwriter won Jankobus in 2022 de Ina Dammanprijs voor zijn vertolking van de gedichten van Simon Vestdijk. Het Friesch Dagblad typeert hem in zijn performance als onnavolgbaar stuiterend tussen ernst en luim.

Tijdsplanning

Naar de agenda